Better World Books Review 2018

Halo semua! Kemarin aku post tentang BWB di Insta kan, dan janji akan tulis post review di blog.

Aku tulis review ini 2 bahasa—Inggris dan Indonesia. Kenapa? Yaaa untuk latih Bahasa Indonesiaku, dan juga karena banyak pembaca blog ini yang memang berasal dari Indonesia. Maafin aku ya kalau ada yang salah..

Jadi beberapa minggu lalu sekitar Thanksgiving/Black Friday, aku… kekhilafan. Karena banyak promo di web store aku banyak belanja, dan salah satunya yang paling kunantikan adalah pembelian dari Better World Books, sebuah toko online yang menjual buku bekas dengan harga terjangkau. Tak hanya itu—BWB itu menyediakan gratis ongkir ke seluruh dunia. SELURUH DUNIA.

Tapi nggak hanya itu—untuk setiap buku yang kamu beli dari BWB, mereka akan mendonasikan satu buku.

Nah, pas aku buka-buka e-mail di hp, aku lihat ada yang menarik: “Use this discount code for an additional 30% off your order.” Wah, langsung deh—aku buka computer dan mulai tambah-tambahin buku ke keranjang belanja.

Tahun depan bakal ada banyak proyek rahasia yang akan ku kerjain—ada proyek cerpen, proyek puisi, dan proyek esai. Jadi semua pembelianku adalah buku sastra—puisi, esai, cerpen, dan satu buku hantu (karena iya, proyek cerpen itu ada hubungan sama mitologi dan hantuuu).

Teman-teman bisa lihat daftar buku yang aku beli disini:

Hi everyone! Today I’ll be writing a review about Better World Books. I think most of my future blog posts from today on will be written in two languages, since I’m trying to practice my Bahasa Indonesia. Plus, since many of y’all are from Indonesia, it doesn’t really make sense for me to keep writing in English only.

So a few weeks ago, as most of you know, the Internet was aflame with Black Friday/Cyber Monday sales. I got a bit carried away because there were so many wonderful online shops I wanted to order from, but one of the orders I was most looking forward to was the one from Better World Books. It’s an online store that sells used books for super duper cheap, and the best part: FREE SHIPPING WORLDWIDE.

Not only that: for every book you order from them, they’ll donate a book to someone in need. I ordered 12 books, and they donated 12 books!

That week, when I was checking my e-mails on my phone, I saw a super interesting subject line: “Use this discount code for an additional 30% off your order.” Once I saw that, I immediately opened my laptop and began adding books to my cart.

So next year I’ll be working on a number of secret projects—a short story project, poetry project, and essay project. That’s why all the books in my order were literature books—poems, essays, short stories, and one book about ghosts (because the short story project has ghosty mythology stuff inside, yay).

You can check out the books that I ordered here:

books.png

Proses Pembelian/Buying Process

Paling susah pas belanja di BWB adalah kurasi buku… Karena sebenernya masih ada 20-30 buku lagi yang aku pengen beli tapi nggak jadi. Apalagi sekarang bea cukai makin ketat, semua pembelian atas USD $75 kena bea cukai sekitar 20-30%. Kemarin aja belanja Liz Lisa bea cukainya total sekitar 1 jt.

Nah, aku akhirnya memutuskan untuk beli 12 buku ini, dan total setelah diskon agung itu hanya USD $58.53.

AKU SENANG BANGET TAU GA SIH BELANJA 12 BUKU hanya 850rb TER.MAS.UK ONG.KIR!!!!!! Buku import lagi!

O iya, di BWB bisa bayar pake Paypal atau bisa pake kartu kredit. Walaupun biasanya pake Paypal, aku pilih kartu debitku karena lebih gampang aja. Kalo teman-teman Indonesia belum punya kartu kredit atau hanya punya kartu debit nasional, mungkin bisa coba Jenius ya? Katanya bisa dapat semacem virtual kartu debit yang bisa dipake untuk transaksi internasional online. (Correct me if I’m wrong).

Okay, the hardest part of shopping at BWB was choosing which books I wanted to buy. Because TBH there were like 20-30 other books that didn’t make it to my shopping cart :’) I was trying really hard to stay under the USD $75 limit that Indonesian customs places on incoming shipments, because once it’s over that amount they charge like 20-30% tax… I had a Liz Lisa order from two months ago that I had to pay, like, $75 for.

I chose to buy the 12 books that you see above—and the total after the amazing, heaven-sent discount was $58.53.

Y’ALL DO YOU HAVE ANY IDEA HOW HAPPY I AM TO BE ABLE TO BUY 12 BOOKS FOR 58 BUCKS? WE DON’T HAVE LIBRARIES HERE AND THAT PRICE, INCLUDING SHIPPING, FOR IMPORTED BOOKS IS JUST A DREAM COME TRUE.

Oh, before I forget—you can pay for your purchase with Paypal or a credit card/debit card. If you’re an Indonesian and don’t have a credit card or international debit card, you could try downloading Jenius—I hear you’re able to create a virtual debit card that can be used for international online transactions (cmiiw).

Placed order: Nov 26 2018
Order shipped notification: Nov 29 2018
Order arrival: Dec 18 2018

Jadi totalnya sekitar 3 minggu untuk nyampe ke Indonesia. Itu bagiku termasuk cepat, pernah aku tungguin paket dari USA 5 bulan. 3-4 minggu itu dari USA ke sini masih wajar banget.

Dusnya sebenernya bikin ragu sih (the box is kind of… uhhhhhh):

So, it took about 3-4 weeks to get here (Indonesia) from the USA. I’d consider that speedy—I’ve waited up to five months for packages, so for me this is definitely a-ok.

Tapi ternyata nggak perlu khawatir. Karena… dun dun dun:

But it turned out that I didn’t need to worry. because..:

SHRIMPIES-KU, TERNYATA BUKUNYA BAGUS BANGET. HARDCOVER, ADA YANG DIWRAP PAKE PLASTIK KAYA BIASA BUKU DI PERPUS. Kondisinya top deh. Misalnya ya, total belanjaan 850rb untuk 12 buku, berarti satu buku sekitar 70rb. 70rb untuk buku lokal (terbitan Gramed, misalnya) kan wajar. Tapi biasanya di Gramed aja buku import bisa sampe 200, 300rb kan. Lah ini buku bekas perpus, udah jelas dirawat banget, kondisinya nyaris sempurna—hanya 70rb satuannya! AHHHHHHHHHH.

MY SHRIMPIES, THE BOOKS ARE AMAZING. SOME WERE EVEN HARDCOVER (I wasn’t expecting that), and they were wrapped in plastic (some of them) and the condition was so so so amazing. These are amazing for $5 books, I seriously want to cry.

Ga ada sobek, ga ada cacat, ga ada bekas pulpen… hanya ada beberapa stamp dari perpus”nya. Sedikit kagum sih pas lihatnya. Bayangkan coba, bisa pegang buku dari berbagai negara bagian USA. Bikin kangen untuk pulang :’)

No rips or tears or defects or pen marks.. It’s really amazing. There were a few stamps of the libraries where these books came from, but I think that’s very endearing because it lends so much history to these books. Seeing where all of them came from made me feel like going home.

Closing Thoughts

  • BWB memang sering punya sale (buy 4, get 20% off), tapi kalo mau borong yang banyak sepertinya tunggu untuk Black Friday sale. Aku ga tau sih setiap kapan mereka ada diskon gila-gilaan, ntar aku coba update ya.

  • No complaints from my end. Walopun dusnya agak mengerikan, buku-bukunya semua aman dan yaitu, nyaris sempurna. Ga ada penyok juga.

  • Kalo kamu ga masalah dengan buku bekas (yang menurutku ga bisa dipanggil ‘bekas’ juga karena kondisinya amat sangat bagus), mending beli di sini aja deh dibandingkan Book Depository.

  • Tapi, kalo yang kamu cari adalah buku terbaru, Book Depository juga lebih lengkap, walaupun bukunya lebih mahal (mulai dari sekitar 150rb kalo nggak salah).

Yaudah, aku mengakhiri di sini ya. Semoga postingan ini bermanfaat dan sekali lagi, mohon maaf ya untuk Bahasa Indonesiaku yang kacau balau. Semoga dengan waktu bisa lebih bagus :’)



BWB has a lot of random sales throughout the year, but I think the Black Friday additional 30% off all used books is the best one. I’m not sure if they have this sale at other points in the year, so once I find out, I’ll update this.

  • No complaints from my end. Though the box was a bit… scary, all of the books inside were super safe and in terrific condition. (No bubble wrap or anything, though).

  • If you don’t have any issues with used books (even though I wouldn’t call these used books since they’re just so damn gorgeous), I’d recommend shopping here vs. Book Depository.

  • However, if you’re looking for the latest and greatest books that have just recently been published, I think Book Depository is better—it has a larger current selection.

TL;DR: Book Depository for latest new books, Better World Books for classics, older, used books.

Note: There are 2 books I ordered that haven’t arrived yet since they’re shipping from different warehouses. No worries about those; I have a lot of confidence that they’ll be in wonderful condition like their siblings.

Anyways, I really hope you enjoyed this post and that you found it useful! Let me know where you usually order books from :)